Niet zo…

Als je, zoals ik, begaan met met de toekomst van onze Aarde krijgt het woord ‘duurzaam’ steeds minder lading. Natuurlijk, in het woordenboek staat onverminderd als betekenis “1 lang durend; weinig aan slijtage of bederf onderhevig; het milieu weinig belastend” maar in het dagelijkse leven wordt de term aan de lopende band misbruikt om consumenten het gevoel te geven goed bezig te zijn en daarmee een ongebreideld consumptiegedrag te stimuleren.
Zelfs een van de meest milieubelastende activiteiten –een vliegreis– wordt welhaast een groene daad door de CO2-compensatie die je in de vorm van bomenaanplant kunt afkopen. En je geweten is ook weer schoon.

Helaas zijn dit soort marketingtrucks vooral bedoeld om meer te consumeren en heeft het met échte duurzaamheid weinig gemeen.
Begrijp me goed: ik ben geen geitenwollensokkenazijnzeiker die iedereen zijn/haar plezier wil ontnemen. Ik geniet ook graag van aardse zaken, maar ik ben er ook van overtuigd dat we met z’n allen tot een maatschappij kunnen komen waarin we én kunnen genieten én voor een echte duurzame wereld kunnen zorgen. Wubbo Ockels was daarin een voorloper en voor mij een inspirator. Hij droomde van duurzame energie met vliegers, boten met zeilen en zonnepanelen, kortom niet minderen maar verbeteren; happy energy!

Genieten wordt pas écht genieten als we dat doen in de wetenschap dat ook generaties na ons dat genot mogen proeven, dat mensen die onder minder florissante omstandigheden op deze wereld gekomen zijn hun deel van dat genot kunnen ervaren en dat ook al het andere leven op aarde meegeniet.

Mijn manier om met duurzaamheid aan de slag te gaan noem ik ‘doenzaam’: ik doe dus vooral. En als je doet wordt het na verloop van tijd vanzelfsprekend. In de wetenschap noemen ze dat ‘gedragsverandering’. Zo hebben we met z’n allen ons gedrag al vele malen veranderd: niet roken binnenshuis, hondepoep opruimen op de stoep, helm op op de brommer, gordel om in de auto – we vinden dat nu allemaal normaal, maar ik kan me nog andere tijden heugen…

Gezond verstand, een beetje passie en vooral handen uit de mouwen, dan komt het allemaal goed. Doen!

Niet zo...

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s